Donații pentru copiii de la grădinița „Andrieș” din Horodiște, Călărași

43

Deși sărbătorile de iarnă au trecut, magia acestora rămâne încă. Zilele trecute, aceasta s-a făcut resimțită la Grădinița „Andrieș” din satul Horodiște, raionul Călărași. Micuții din această instituție preșcolară au avut parte de un dar neobișnuit. Aceștia au beneficiat de mai multe mese pentru activitățile didactice, precum și cărți. Donația a venit din partea Asociației Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova, cu suportul GNRC International, la solicitarea primarului din Horodiște, Petru Ciobanu.

Acesta ține foarte mult la localitatea pe care o conduce și la consăteni. Demult vroia  să schimbe mobilierul vechi din grădinița din sat, să facă în dar, ceva frumos și util pentru copii.

Grădinița din Horodiște a fost fondată în anul 1984. Bineînțeles, mobilierul era învechit, iar o asemenea donație a fost așteptată și foarte binevenită.

„Măsuțele procurate pot fi folosite pentru diferite activități metodice. Mobilierul modern se modelează conform necesităților activității organizate în grădiniță. O masă mare poate desface în patru măsuțe individuale, de diferite culori unde copilul poate să lucreze liniștit. Mai mult, fiecare măsuță se modelează și fixează după înălțimea copilului. Sunt niște culori aprinse, frumoase. Cât privește cărțile,  am adus o minienciclopedie în lumea animală cu catrene, ghicitori, curiozități și desene de colorat , scrisă de mine. Am adus ca să aibă  de lucru pentru fiecare copil”, ne-a spus Angela Chicu, președinta BPW Moldova.

De acest dar s-au bucurat nu doar micuții din grădiniță, dar și personalul instituției de învățământ preșcolar. „Sunt mese foarte practice. Viu colorate, în comparație cu mobilierul vechi și scorojit, folosit până în prezent din secolul trecut.  Copiilor le plac  foarte mult, pentru că sunt atractive, dar, cel mai important, sunt comode. Nu vom avea probleme cu spatele copiilor, pentru că ei se vor simți confortabil. Copiii au unde pune și o carte, o foaie de hârtie, un creion. Este o bucurie pentru grădiniță. Sperăm să mai avem asemenea surprize”, ne-a spus directoarea grădiniței, Raisa Bosuntea.

Grădinița din Horodiște este frecventată de circa 60 de copii. Ultimul recensământ arată că în sat locuiesc circa două mii de persoane. Anterior, au fost peste 3500 de locuitori.

Donația a fost posibilă grație proiectului „ Dreptul la educație. Combaterea sărăciei” în baza Convenției ONU, cu suportul GNRC International, implementat de către Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova, fondată în anul 1998 și are statut consultativ la organizațiile-umbrelă ale ONU. Printre multiplele departamente în Asociație este și Departamentul care apără drepturile copilului.

GNRC International este o rețea mondială de protecție a drepturilor copiilor, care pledează pentru educația spirituală, pentru combaterea sărăciei, a violenței. Este vorba de violența în școală, în familie, în stradă.

Imprimare