Tinerii moldoveni cer UE să simplifice condițiile de aplicare la programe europene pentru tineret

24

Tinerii din Moldova nu aplică în număr mare la programe europene, deoarece nu cunosc despre existența acestora. Aceasta este una dintre concluziile atelierlui cu privire la livrabilele 2020 ale Parteneriatului Estic, și anume, consolidarea investițiilor în abilitățile tinerilor, antreprenoriat și capacitatea de inserție profesională.

Mai multe organizații de tineret au recunoscut că mulți dintre beneficiarii lor finali nu știu ce presupun programele de genul Erasmus + sau You4Youth, iar acest fapt explică indicatorii mici ai R. Moldova cu privire la accesul la programe.

Reprezentantul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Tatiana Chiriac, a menționat că „pentru un om neinițiat este foarte greu să găsească informații cu privire la programele europene la care ar putea participa”. „În mediul online există o prea mare varietate de informații și dacă nu știi exact ce să cauți, te pierzi în amalgamul de informații. Atunci când mi-am dorit eu să particip la un astfel de program, tot nu am reușit să găsesc informația necesară. Ar fi bine să găsim acum soluții ca alți tineri să nu trăiască aceleași experiențe”, a spus ea.

Olga Gordila-Bobeico, ofițer de proiect în cadrul Fondului ONU pentru Polulație din Moldova, a menționat că o campanie națională de comunicare cu privire la programe precum Erasmus+ sau Youth for Youth este necesară, această însă este și foarte costisitoare.

În același timp, în opinia Carinei Ene, consultant principal în Direcția tineret a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, networkingul este cel mai valosoară resursă de care dispun organizațiile de tineret, inclusiv la promovarea mesajelor cu privire la diferite oportunități de dezvoltare.

Atelierul de lucru a fost organizat de către Proiectul Asistență Tehnică pentru Susținerea Dezvoltării Organizațiilor Societății Civile din Moldova în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile.

Imprimare
Ultima modificare: