Platforma Natională a Formului Societății Civile din Parteneriatul Estic a organizat o zi verde în trei orașe din Republica Moldova

1312

Chișinău, 5 noiembrie 2021 – Platforma Națională a Formului Societății Civile din Parteneriatul Estic, a organizat o acțiune de salubrizare la nivel național. Cele trei zone selectate pentru această inițiativă au fost Soroca, Ștefan Vodă și Chișinău.

Acțiunea de salubrizare s-a desfășurat în Soroca cu asigurarea suportului organizațional de către organizația Eco-Sor, în Ștefan Vodă cu sprijin din partea Mișcării Ecologiste Ștefan Vodă și în Chișinău cu suportul oferit de Grupul de Lucru Nr.3 al Platformei Naționale a FSC din PaE.

„Am adunat din parc, în doar o oră, cca 40 de saci de gunoi. În mare parte, erau pet-uri și pungi de unică folosință. Din păcate, încă multă lume nu înțelege că trebuie să lase în urma lor curat, oriunde se odihnesc. Or, fiind aruncate în natură, pungile de plastic se descompun sub acțiunea razelor solare și eliberează substanțe toxice în sol, astfel dăunând atât naturii, cât și sănătății omului” a spus Lilia Curchi, directorul executiv al Asociaţiei Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova.

În sezonul de toamnă, prin arderea frunzelor și eliminarea substanțelor toxice, natura este expusă unui grad sporit de poluare. Astfel, prin intermediul acestei campanii de advocacy Platforma Națională a FSC din PaE a urmărit să responsabilizeze cetățenii și autoritățile, prin implicare în cadrul acțiunii de salubrizare. La această inițiativă au participat 160 de persoane: 40 de voluntari la Soroca, 100 la Ștefan Vodă și 20 de participanți la Chișinău.

„Cred că la colectarea deșeurilor ar trebui să lucrăm, în primul rând, cu comunitatea. Ar trebui să fie implicate persoanele care beneficiază de frumusețea parcurilor și cei care vin la odihnă în weekenduri. Printre participanții la salubrizare, vedem și părinți cu copii. Cred că aceasta contează mai mult decât un curs întreg de educație. Astfel punem baza corect, încă de început. De asemenea, ar trebui să participe școlile pentru că, iarăși, acest lucru face parte din procesul de educație. Mai multe ar putea fi făcute prin acțiunea și exemplul propriu, invităm și pe alții să participe la astfel de inițiative. Mai puține cuvinte – mai multă acțiune.” a menționat Nicolae Panfil, director de program al Asociației Promo-LEX.

Acest eveniment este realizat în cadrul proiectului „Platforma Națională din Moldova: Promovarea unui viitor european și o mai bună colaborare cu FSC din PaE”, susținut de Forumul Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic.

Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic este o platformă regională unică a societății civile, multistratificată, care are ca scop promovarea integrării europene, facilitarea reformelor și a transformărilor democratice în cele șase țări din Parteneriatul Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Servind drept dimensiunea societății civile și a relațiilor interumane a Parteneriatului estic, Forumul societății civile din cadrul Parteneriatului estic depune eforturi pentru a consolida societatea civilă din regiune, pentru a stimula pluralismul în discursul public și în elaborarea politicilor, promovând democrația participativă și libertățile fundamentale. FSC din PaE este o organizație neguvernamentală de bună credință și apolitică.

Imprimare