VIDEO: 6 ani de la intrarea în vigoare a regimului liberalizat de vize cu UE

38

La 28 aprilie 2020, Republica Moldova a marcat șase ani de la intrarea în vigoare a regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. De șase ani, cetățenii Moldoveni călătoresc fără vize în 26 țări ale Uniunii Europene, cu excepția Irlandei. În aceleași condiții noi călătorim în Elveția, Norvegia, Lichtenstein și Islanda, țări non-UE din Zona Schengen.

Eliminarea vizelor de scurtă ședere a sporit numărul călătoriilor în Uniunea Europeană. În ultimii șase ani, peste 2,3 milioane de moldoveni au călătorit în UE în baza pașaportului biometric. Tot în această perioadă, au fost înregistrate peste 8,5 milioane de traversări la ieșirea din țară prin punctele de trecere situate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău.

Acestea sunt unele din principalele concluzii ale videoului, elaborat de Iulian Groza, Director Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), organizație membră a Platformei Naționale, care analizează importanța regimului liberalizat de vize cu dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.


Acest video este realizat în cadrul proiectului „NOI și UE – UE în Moldova: Percepțiile și Realitatea”, implementat de Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (Institut für Europäische Politik), în parteneriat cu IPRE și Institutul pentru Inițiative Strategice IPIS, cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei (Auswärtiges Amt).

Imprimare