Societatea civilă din Moldova și UE cere Guvernului de la Chișinău să efectueze schimbări strategice în domeniul justiției

62

Societatea civilă din R. Moldova și Uniunea Europeană cere Guvernului de la Chișinău să efectueze schimbări strategice în domeniul justiției și să îndeplinească angajamentele pentru care a semnat în Acordul de Asociere cu UE. Această poziție a fost exprimată joi, 13 februarie, în cadrul celei de-a 6-a ședințe a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – R. Moldova la Chișinău.

 „In 2019 am celebrat 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Avem niște rezultate vizibile în ceea ce ține de securitate la frontieră, mobilitatea persoanelor, interconectarea energetică, dar în același timp avem și domenii în care cetățenii nu simt evoluții, chiar dacă au fost făcute modificări la legislație. Mă refer la reforma justiției, la lupta împotriva corupției și procesul de democratizare. Evident că europenizarea R. Moldova ține mult de buna guvernare și supremația legii. Strategia de reformă a sectorului justiției 2011-2016 s-a încheiat și a fost extinsă în 2017, iar de atunci nu s-a mai făcut nicio foaie de parcurs sau acțiuni. Am avut o șansă când in iunie 2019  s-a format noul Guvern și au fost identificate mai multe priorități strategice ce țin de justiție și lupta împotriva corupției, modificări importante în Constituție ce țin de activitatea sistemului judecătoresc, a fost ales nou Procuror General în baza noii legi. Cu regret constatam că schimbarea Guvernului în noiembrie 2019 a suspendat mai multe angajamente asumate de Guvern în vară și a avut impact negativ, din punctul meu de vedere, în sectorul justiției, a declarat Ion Guzun, co-președintele din partea RM a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – R. Moldova.

El a completat că inițiativa ministrului Justiției cu privire la noua strategie de domeniu „este un alt document în care noi nu vedem o viziune strategică ce ține de justiție, ci e mai mult o listă de priorități”.

Co-președintele Platformei din partea UE, Cristian Pîrvulescu, și-a exprimat și el îngrijorarea cu privire la evoluțiile din sectorul justiției în Moldova.

 „Suntem îngrijorați de faptul că o serie de priorități, pe care le considerăm importante, cele legate de statul de drept, justiție și lupta împotriva corupției, nu mai par a fi la fel de importante. Suntem conștienți că este un an electoral, urmează alegerea președintelui R. Moldova. E o perioada foarte agitată și la nivel European și în SUA. Nu doar in Moldova au loc alegeri și ele vor influența cu siguranță starea opiniei publice mondiale. Trăim într-o perioada destul de agitată și ne-am dori ca în acest parteneriat să se facă pași serioși în direcția apropierii RM de UE. E în interesul cetățenilor RM ca aceste acorduri să fie împlinite cu succes”, a punctat el. 

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, a reiterat aşteptările UE faţă de autorităţile moldoveneşti .

„Acordul de Asociere între UE şi RM este fundament pentru relațiile noastre şi pentru dezvoltare prin reforme spre standarde europene, spre asociere politică şi integrare economică. Este important de continuat eforturile în această privință. Angajamentele UE faţă de asocierea politică și integrarea economică cu RM rămân valabile în conformitate cu Acordul de Asociere. Am salutat faptul că în iunie 2019 Guvernul R. Moldova a lansat inițiative solide de reforme în domeniul justiției, reforma sistemului electoral, etc. Așteptările noastre fata de noul Guvern, votat în noiembrie 2019, nu s-au schimbat. Dorim să vedem voința politică și acțiuni concrete în domeniile democrație, mass media, pluralism politic și implicarea societății civile. UE va urmări cu atenție desfășurarea alegerilor prezidențiale din acest an și atragem atenția că sunt necesare măsuri pentru adresarea deficiențelor semnalate anterior de observatori naționali și internaționali, dar și de Curtea Constituțională precum votul din diasporă, pluralism mediatic, etc.”, a spus Michalko.

Totodată, domnul Michalko și-a exprimat regretul „că nu au fost luate măsuri suficiente pentru a avea garanții că auditul inițiat în perioada decembrie/ianuarie la cele două procuraturi specializate – anti-corupție și crima organizată – a fost unul eficient, credibil, obiectiv și imparțial. Diagnoza parțială și sumară, precum și tratarea selectivă a unei probleme sistemice nu poate decât să crească neîncrederea în reforma justiției și lupta împotriva corupției.”, a remarcat Excelența Sa. 

Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe, Eugen Revenco, a dat garanţii că integrarea europeană rămâne prioritatea politicii noastre interne și externe. 

„Unul din aspectele pe care Guvernul pune astăzi accentul este și reforma justiției. Cert este că toate regulile sunt aplicate de noi în viața cotidiană, nu doar de judecători și polițiști, iar ordinea de drept trebuie să fie parte a culturii noastre. Este adevărat că acum suntem într-o situație în care prioritățile noastre sunt cam multe. Referitor la executarea Planului național de acțiuni cu privire la aplicarea Acordului de Asociere, din perspectiva noastră suntem în partea plină a paharului. Avem speranța că suntem pe aceeași undă cu dvs. și cu partenerii europeni când vorbim despre o performanță mai mare în dialogul economic, în protecția consumatorului, în dezvoltarea societății informaționale și participarea în programele UE. Desigur am vrea să vedem mai multă mișcare pe sectorul de mediu care tradițional este un sector greu, voluminos  și scump. Vrem să vedem o mișcare mai rapidă în sectorul transportului și alte domenii. Părerile organizațiilor societății civile nu coincid întocmai pe aspectele sectoriale cu părerea Ministerului de Externe. Noi așteptăm contribuții de valoare din partea organizațiilor neguvernamentale și cu căi de depășire. Administrația de stat vrea să fie dinamică, mobilă, inteligentă, dar rămâne cu resurse limitate”, a spus Revenco.

 

Imprimare