Platforma Națională a sădit 4000 de copaci pentru asigurarea cu apă a țării

30

4000 de arbori și arbuști sădiți, 100 de oameni cunoscuți, șanse sporite ale râului Răut la existență și voie bune. Acestea sunt rezultatele evenimentului de restabilire a fâșiei de protecție a râului Răut (între or. Orhei și satul Mitoc), organizat de către Centrul Național de Mediu, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Platforma Națională.  

Mulțumim tuturor participanților și organizatorilor, mulțumim oamenilor cu suflet mare din raionul Orhei, precum și din Chișinău, Bălți, Comrat, Tiraspol, Kazahstan, care au contribuit la restabilirea fâșiei de protecție a râului Răut (între or. Orhei și satul Mitoc).

Ina Coșeru, președinte Centrul Național de Mediu: „În Moldova practic nu avem fâșii de protecție a râurilor și zonele riverane nu sunt respectate. Conform Legislației, un râu trebuie să aibă o zonă de protecție de 20-25-50-100 metri în funcție de lungimea râului. Pe Răut observăm să zona de protecție trebuie să fie de minim 25 metri. Această fâșie ar trebui să protejeze râul de orice surse poluare, de pătrunderea animalelor domestice, etc. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a reacționat pozitiv la rugămintea noastră de a planta fâșii de protecție pe râul Răut aici la Orhei. Am plantat salcie, plop, păducel, măceș, cele din urmă fiind o protecție pentru salcie ca aceasta să nu fie distrusă de animalele domestice. Dacă vom asigura toate măsurile de protecție și creștere, ceea ce înseamnă udat și protecție împotriva animalelor domestice, atunci peste 5 ani vom vedea o fâșie sănătoasă care, de fapt, trebuie să se regăsească pe toate râurile noastre. De ce ne-am propus să plantăm anume aici? Pentru că Răut este foarte vizibil de la podul de centură a orașului Orhei și lumea care trece peste acest pod va vedea fâșia ca model care, sper eu, va fi replicat pe toate râurile din țară. Doar în acest fel putem preveni înnămolirea râurilor și e o măsură de bază în lupta împotriva schimbărilor climatice. Dacă vrem să avem apă multă în țară, trebuie să împădurim țara, deoarece procentul de 10% de păduri ne va lăsa fără apă în 10-15 ani. Mulțumesc tuturor care au venit și și-au dedicat timpul acestei acțiuni și sper să ne vedem și la primăvară pe celălalt mal al râului Răut, iarăși sădind copaci.”

Iuliana Cantaragiu, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului: „Fâșiile de protecție a râurilor au un rol extrem de important în prevenirea surpării malurilor râurilor, protejează de poluare și mențin cantitatea de apă în râu. În Moldova ele au existat, dar, atunci când au fost mai puțin supravegheate, au fost defrișate. Acum ne-am pus ca și scop să le restabilim. Mă bucură mult faptul că instituțiile statului fac echipă cu societatea civilă și promovează plantarea arborilor. Salut toți reprezentanții societății civile ieșiți alături de noi și Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și vă mulțumesc că ne ajutați să plantăm această fâșie de protecție.”

Nicolae Rădița, director Agenția Relații Interetnice: „Noi reprezentăm minorități naționale din Moldova și am venit la plantare pentru a contribui la prevenirea schimbărilor climatice. Nouă, tuturor reprezentanților minorităților naționale care trăiesc pe teritoriul Moldovei, nu ne este indiferent de viitorul copiilor noștri și prin sădirea acestor copaci sperăm să schimbăm lucrurile spre bine.”

Rodica Frecauțanu, director AO Caroma Nord: „Sper că satul Mitoc căruia îi aparține terenul acesta va lua atitudine și primarul la fel va explica oamenilor să nu aducă la păscut aici animalele ca acești puieți să prindă și să formeze fâșia de protecție. Ceea ce facem azi, acești copaci sădiți de noi vor dăinui, dacă de acest lucru ne vom îngriji noi și cei care trăiesc în zonă. Eu chiar am însemnat copacii sădiți de mine și voi veni în vizită să văd cum cresc.”

Fiedor Chirovici, secretar al Comitetului bazinului râului Ialpug: „Salutăm organizarea unei astfel de acțiuni. Patru dintre reprezentanții noștri au venit la Orhei tocmai din Găgăuzia pentru a contribui la cauza nobilă. În Găgăuzia ne confruntăm cu problemele similare, în special, în ceea ce ține de râul Ialpug. Efectuăm acțiuni privind plantarea copacilor, dar aceștia nu cresc pe solul sărat. Prin urmare, în acest an intenționăm să abordăm problema din punct de vedere științific – să aducem sol fertil, astfel crescând rata de supraviețuire a puieților.”

Tamara Ababii, președinte Liga Femeilor Poloneze din Moldova: „Întotdeauna am visat să plantez copaci și astăzi visul meu s-a împlinit. Liga Femeilor Poloneze din Moldova și-a adus voluntarii, inclusiv bărbați și împreună am stabilit un bun algoritm de lucru, astfel încât am lucrat repede. Am plantat în jur de 100 de puieți”

Karl Luganov, activist civic, reprezintă organizațiile pentru protecția animalelor: „Credem că animalele ar trebui să trăiască în natură și că trebuie să avem grijă de mediu, să creăm condiții bune atât pentru oameni, cât și pentru animale.”

Tatiana Mihailova, manager de proiecte, Automobil Club Moldova: „Am ieșit să sădim copaci pe malul râului Răut pentru că vrem să-l protejăm. Acest râu se află într-o stare critică și acest lucru poate fi ușor văzut în anumite locuri. Vrem să îmbunătățim condițiile de mediu și de viață în țara noastră, deoarece vrem să trăim în această țară, iar copii și cetățenii să respire un aer curat și să bea apă de calitate. Știm că apa este unul dintre cele mai de preț resurse pentru omenire. Spre deosebire de alte țări care sunt nevoite să importe apă, noi mai avem încă apă și de aceea trebuie să protejăm această resursă.”

Nikolay Keleș – director executiv, Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică: „Această inițiativă este binevenită și cred că minoritățile naționale ar trebui să fie implicate în acest proces. În plus, este foarte important ca astfel de evenimente să aibă loc și în zonele dens populate de minoritățile naționale. Este important să acordăm atenție nu numai evenimentelor culturale, ci și celor de mediu. Din păcate, astfel de inițiative nu sunt susținute atât de activ pe cât ne-am dori.”

Sanda Țăruș, Redacția pentru copii, Radio Moldova: „Eu recunosc că am venit la plantare din sentiment de patriotism. Deoarece satul meu de baștină se află la 5 km distanță de aici, e vorba despre satul Isacova. M-am gândit să promovez plantarea de arbori și arbuști prin acțiuni concrete. Astfel, în timp de o oră am sădit împreună cu prietena mea vreo 20 de copaci.”

Imprimare
Ultima modificare: