Jurnaliștii moldoveni au luat premiul Pavel Sheremet în cadrul Parteneriatului Estic

53

Comunitatea jurnaliștilor de investigație Rise Moldova a obținut premiul Pavel Sheremet 2019 „pentru curaj în jurnalism și realizări remarcabile în promovarea libertății media în regiunea Parteneriatului Estic”. Acest premiu a fost acordat de către Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic și va fi înmânat oficial în cadrul Adunării Generale din 4-6 decembrie la Bruxelles.

Ion Preașca, jurnalist Rise Moldova și coautor al materialului de investigație premiat privind interceptările jurnaliștilor, politicienilor și activiștilor din Moldova susține că „Premiul „Pavel Sheremet” este o recunoaștere a muncii dificile depuse de echipa RISE Moldova și confirmă că munca jurnaliștilor nu a fost zadarnică”.

„Deja am văzut impactul investigației la nivel național și iată că îl observăm și la nivel internațional. Acum suntem la o răscruce de drumuri, anumite măsuri s-au luat cu privirile la fărădelegile investigate de Rise Moldova. A fost lichidată Direcția 5 a Inspectoratului Național de Investigații, au fost întocmite dosare penale pe numele procurorilor și judecătorilor implicați. Dar a fost pedepsit numai instrumentul, pe când comanditarii interceptărilor încă trebuie scoși la iveală. Nu cred că procurorii sau judecătorii implicați luau decizii de capul lor. În prezent, acest subiect al interceptărilor a reapărut în vizor. El este folosit în lupta politică dintre partide și, spre regret, în ea sunt atrase societatea civilă și jurnaliștii ca într-o capcană. Politicul ar trebui să caute mecanisme ca astfel de abuzuri să nu se mai repete, nu să folosească subiectul interceptărilor în scopul obținerii dividendelor politice. Noi, jurnaliștii, ne facem treaba și ar trebui ca și politicienii care vor să democratizeze țările noastre să-și facă treaba. Să nu facă reforme de conjunctură politică, ci să implementeze reforme pentru cetățeni. În caz contrar alunecăm spre un stat autoritar, monitorizat și controlat. Sperăm mult că instituțiile UE vor presa Moldova și alte state PaE pentru implementarea reformelor corespunzătoare în domeniu”, a spus Ion Preașca.

Investigația câștigătoare „Ministerul Interceptărilor” este disponibilă pe acest link https://bit.ly/2XJybjb

Imprimare
Ultima modificare: