Declarație privind revocarea din funcție a Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei

3761

Subsemnații, membri ai Platformei Naționale a Forumului Societății Civile, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la procedura de demitere a Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei de către Parlament, imediat după audierea Parlamentară, în cadrul ședinței plenului Parlamentului din 21 decembrie 2023, din următoarele motive:

 

  • Este un caz de ingerință politică gravă, fără precedent în Republica Moldova, în activitatea autorității monetare, fiind subminat principiul de independență a băncii centrale, care este un element fundamental al Acquis-ului comunitar și o condiție indispensabilă pentru stabilitatea macro-financiară a țării.
  • O audiere parlamentară nu este suficientă pentru a clarifica toate circumstanțele și a formula în mod clar motivele revocării din funcție a Guvernatorului, fiind necesare investigații independente și profesioniste pe caz.
  • Modul cum a fost derulată audierea parlamentară a relevat caracterul tendențios al întrebărilor, comentariilor și acuzațiilor unor deputați, fiind ignorat specificul mandatului Guvernatorului.
  • Decizia de revocare din funcție imediat după o asemenea audiere relevă faptul că aceasta a fost una formală, cu scop de discreditare și „executare publică” a Guvernatorului, și nu pentru o elucidare obiectivă a problemelor și acuzațiilor invocate.
  • Nu a fost publicată nici o investigație a Parlamentului care să clarifice în mod clar motivele revocării din funcție a Guvernatorului, iar nota informativă pe 4,5 pagini anexată la Proiectul hotărârii Parlamentului privind revocarea Guvernatorului BNM este, cel puțin, insuficientă în acest sens.
  • Nu au avut loc careva consultări publice cu privire la acuzațiile/problemele invocate de Parlament în adresa activității BNM.
  • Faptul că noul candidat a fost propus imediat a doua zi după revocarea Guvernatorului confirmă caracterul regizat al audierii publice din 21 decembrie, organizată anume cu scopul demiterii Guvernatorului.
  • În general, pe parcursul ultimilor ani, BNM a avut parte de evaluări bune în exercitarea mandatului său, atât de la FMI, cât și de la Comisia Europeană, fiind în special apreciată reforma bancară care a urmat după „furtul miliardului” și care a eliminat practic toate precondițiile pentru asemenea fraude bancare în viitor.

 

Facem apel către Parlament să se abțină de la ingerințe politice în activitatea autorității monetare. Or, s-a creat un precedent extrem de periculos pentru stabilitatea macro-financiară a țării prin care orice altă guvernare ar putea revoca Guvernatorul BNM după bunul plac.

 

Îndemnăm noua conducere BNM să fie independentă și rezilientă eventualelor presiuni politice, precum și să consolideze independența instituției care a fost șifonată grav în cadrul ședinței Parlamentului din 21 decembrie 2023.

 

Facem apel către comunitatea internațională, în special Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, să monitorizeze minuțios activitatea BNM și eventualele ingerințe politice asupra acestei instituții, iar suportul financiar să fie condiționat de consolidarea independenței autorității monetare.

Organizații semnatare, membre ale Platformei Naționale a Societății Civile a Parteneriatului Estic (lista se actualizează):

  1. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”
  2. Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
  3. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  4. Institutul pentru Politici Publice (IPP)
  5. Asociația Terra-1530
  6. Eco-Tiras
  7. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
  8. Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare “LID Moldova”
  9. Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă
  10. Pro-Europa (Comrat)

 

Imprimare