DECLARAȚIA Platformei Naționale privind Alegerile Prezidențiale din 9 august 2020 și Situația Politică din Belarus

236

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu Platforma Națională din Belarus privind alegerile prezidențiale din 9 august 2020 și situația politică din Belarus. Totodată, Platforma Națională împărtășește preocupările exprimate de Uniunea Europeană, Departamentul de Stat al SUA, OSCE/ODIHR, Comisia de la Veneția și un șir de state.

Suntem profund îngrijorați de multiplele incidente de folosire excesivă a forței și violenței de către forțele de ordine împotriva protestatarilor din Belarus, inclusiv asupra femeilor și a minorilor și condamnăm represiunile și detenția arbitrară a opoziției politice și a protestatarilor pașnici.

Îndemnăm Guvernul belarus să oprească toate actele de violență și persecutare a protestatarilor, să respecte drepturile cetățenilor la întrunirile pașnice, libertatea de exprimare și libertatea presei și să elibereze toate persoanele reținute pe nedrept și toți prizonierii politici.

Totodată, condamnăm ferm mesajul președintelui Republicii Moldova, Igor DODON, adresat în numele poporului Moldovei la  10 august 2020, prin care l-a felicitat pe Aleksandr LUKASHENKO cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale. Președintele Republicii Moldova s-a grăbit să aducă felicitări ignorând îngrijorările majore privind respectarea standardelor în materie electorală și represiunile împotriva protestatarilor pașnici. Considerăm că acest mesaj nu reprezintă nici majoritatea poporului nostru, nici semnatarii acestei declarații. Poporul Republicii Moldova, în solidaritate cu belarusii, susțin cele mai înalte standarde și corectitudinea în procesului electoral și dreptul la protest pașnic.

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu Platforma Națională din Belarus și cu poporul belarus și în conformitate cu principiile democrației, statului de drept și a întrunirilor pașnice, cer autorităților din Belarus:

  • Să înceteze imediat escaladarea violențelor pe străzi;
  • Să oprească imediat aplicarea excesivă a forței și a violenței împotriva protestatarilor;
  • Să elibereze imediat și necondiționat toți protestatarii arestați și toți prizonierii politici;
  • Să nu valideze rezultatele alegerilor prezidențiale din cauza încălcărilor masive ale legii;
  • Să înceapă negocierile cu echipele candidaților alternativi, partidele de opoziție și organizațiile societății civile cu privire la noile alegeri prezidențiale, care să fie controlate de societatea din Belarus și organizațiile internaționale;
  • Să asigure garanțiile fundamentale pentru cei reținuți și arestați, inclusiv accesul la îngrijiri medicale și avocați;
  • Să creeze o comisie publică independentă bazată pe bunele practici internaționale pentru continuarea investigațiilor cu privire la evenimentele urmate după alegerile prezidențiale, pentru a efectua o anchetă minuțioasă și independentă asupra tuturor incidentelor comise și a trage la răspundere pe cei responsabili, precum și să ofere despăgubiri și reabilitare victimelor.

Textul integral al Declarației poate fi văzută aici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [513.95 KB]

Imprimare