Buletin: Impactul COVID-19 în regiunile separatiste din țările Parteneriatului Estic

41

Autori: Michael Emerson, Tinatin Akhvlediani, Denis Cenusa, Artem Remizov, Veronika Movchan, Shahla Ismayil, Benyamin Poghosyan, Thomas de Waal, Andrei Yahorau

Toate țările Parteneriatului Estic, cu excepția Georgiei, văd acum o creștere tulburătoare a ratelor de noi infecții și decese, contrastând atât cu statele UE, cât și cu cele din Balcani, unde vârfurile pandemiei au trecut. Belarusul încă nu întreprinde nici o măsură preventivă, iar Armenia vede o accelerare reînnoită a infecțiilor.

În cel de-al șaselea Buletin dedicat Parteneriatului Estic în contextul de COVID-19, elaborat de către 3DCFTAs Project, autorii prezintă un sondaj special despre modul în care pandemia afectează regiunile separatiste în care au loc conflicte.

Câteva dintre principalele concluzii ale prezentului studiu sunt:

• Rata infecțiilor pe cap de locuitor pare a fi mai mică decât media din regiunile Caucazului de Sud din cauza măsurilor de izolare eficiente, însă o rată mare a fost înregistrată în Donbas și Transnistria aceasta fiind în concordanță cu cea din Ucraina și, respectiv, Moldova.

• Per general în toate regiunile au fost aplicate toate măsurile de carantină, cu excepția Osetiei de Sud, în timp ce în Abhazia par să nu fi fost aplicate în mod strict.

• Poate fi observată o diferență izbitoare între Abhazia, care primește asistența logistică internațională la aşa numita „linie de divizare” faţă Georgia, față de Osetia de Sud, care refuză orice astfel de asistență posibilă, cu excepția asistenţiei ce ar putea fi acordată din partea din Rusiei. Există, de asemenea, un nou spital din Georgia, situat lângă linia de împărțire cu Abhazia, destinat să preia pacienți din Abhazia.

• Procesele diplomatice existente conflict-rezoluție au fost suspendate deocamdată, fără a avea efecte pozitive sau negative vizibile din cauza crizei COVID-19.

Descărcați studiul complet aici (eng).

Imprimare

Fișiere