Adresarea Președintei alese Maia Sandu în cadrul celei de-a 12-a Adunări Generale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic

265

8 decembrie 2020

Președinta aleasă Maia Sandu a venit astăzi, 8 decembrie 2020, cu un discurs de deschidere în cadrul celei de-a 12-a Adunări Generale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, ce are loc online în perioada 7-10 decembrie 2020, și reunește peste 300 de organizații ale societății civile și reprezentanți cu factori de decizie din cadrul Uniunii Europene și a Parteneriatului Estic, pentru a explora politica Parteneriatului Estic post 2020. 

Distinși oaspeți și participanți la cea de-a 12-a Adunare Generală a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic. Este plăcerea și onoarea mea să fiu invitată la acest eveniment, unde peste 180 de reprezentanți ai organizațiilor societății civile și reprezentanți ai statelor membre ale Uniunii Europene și din cele șase țări ale Parteneriatului Estic s-au adunat pentru a reflecta asupra viitorului politicii de Parteneriat Estic după 2020.

Anul acesta a fost unul dificil pentru noi toți, indiferent de unde ne aflăm. Este un test pentru societățile noastre, îndemnându-ne să lucrăm împreună pentru a trece peste provocările declanșate de pandemia COVID-19. Fără îndoială, vom simți impactul social și economic al pandemiei și în următorii ani. Totodată, depășirea acestei crize economice și de sănătate reprezintă un pas înainte pentru crearea unei societăți mai rezistente și puternice, a unei regiune mai prospere și a unei Europe mai unite, deoarece orice criză este, de asemenea, și o oportunitate pentru a ne re-modela viitorul și a construi mai multă încredere. Partenerii noștri din Uniunea Europeană ne-au sprijinit cu generozitate, oferind asistență imediată pentru a contracara provocările și necesitățile pe termen scurt și mediu pe care le-a provocat criza de COVID-19. Aș dori să vă mulțumesc pentru încredere, solidaritate și sprijinul substanțial acordat societății și poporului din Moldova.

Astăzi, suntem aici pentru a reflecta asupra modului în care putem lucra și contribui împreună în cadrul unei noi politici a Parteneriatului Estic și a unui nou set de livrabile pentru următorii cinci ani.  Salutăm Comunicatul Comun al Comisiei Europene din martie 2020, Concluziile Consiliului European din luna mai și rezultatele reuniunii liderilor Parteneriatului Estic, ce a avut loc în format online în luna iunie. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare Summit-ul Parteneriatului Estic planificat pentru primăvara anului 2021.

Cele cinci obiective de politi pe termen lung propuse spre aprobare la următorul Summit al Parteneriatului Estic ne vor ajuta să construim împreună un Parteneriat Estic mai rezistent și o Europă mai puternică. Implementarea lor prin intermediul unui set concret de livrabile ne va ajuta să depășim multe dintre provocările actuale cu care se confruntă societățile și economiile noastre, precum și să deschidă calea spre un viitor mai durabil pentru generațiile viitoare. 

În ultimii patru ani, Republica Moldova a fost destul de izolată la nivel internațional. Dar sub mandatul meu de președinte al țării, pe care mi l-au încredințat majoritatea moldovenilor, vom lucra neobosit pentru a schimba acest lucru. Am început deja. Republica Moldova se angajează să își îmbunătățească palmaresul reformelor democratice. Lupta împotriva corupției, consolidarea instituțiilor statului de drept și decuplarea intereselor comerciale private de interesele naționale sunt printre prioritățile cheie pentru activitatea noastră în următorii patru ani. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm pentru o societate și o economie mai puternică și corectă, precum și să creștem vizibilitatea subiectelor de mediu și climă. De asemenea, salutăm o cooperare mai puternică în materie de securitate cu partenerii noștri europeni, care este cheia proceselor noastre de transformare și democratizare, ancorate în valorile noastre comune.

Actorii societății civile joacă un rol important în a ne ajuta să atingem aceste obiective. Salut eforturile Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic de a împuternici organizațiile non-guvernamentale din întreaga regiune să devină actori cu o voce mai puternică atât în regiunea respectivă, cât și la nivel național, precum și la Bruxelles. Munca și eforturile voastre comune au fost de neprețuit în monitorizarea și tragerea la răspundere a instituțiilor și a politicienilor. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună și în viitor.

În concluzie, doresc să mulțumesc în special tuturor organizațiilor societății civile din Republica Moldova care au lucrat neobosit anul acesta, în cele mai dificile condiții de muncă, pentru a contribui la creșterea transparenței activităților guvernamentale și pentru a susține dialogul dintre societatea civilă și autoritățile publice în aceste vremuri grele. 

Vă doresc tuturor o discuție și o dezbatere fructuoasă cu privire la modul în care putem lucra împreună pentru a aborda mai bine provocările din 2021 și nu numai, precum și pentru a continua să construim un spațiu european comun de democrație, stabilitate și prosperitate economică pentru o Europă mai puternică.

 

Imprimare