(Galerie Foto) Acțiune de Solidarizare cu poporul belarus organizată de către Platforma Națională a FSC din PaE

296

La data de 13 august 2020, Platforma Națională a FSC din PaE, împreună cu Amnesty International Moldova, a organizat o acțiune de solidarizare cu Platforma Națională din Belarus și cu poporul belarus, privind alegerile prezidențiale din 9 august 2020 și situația politică din Belarus.

În cadrul acțiunii publice de solidarizare, Platforma Națională a prezentat o Declarație în legătură cu situația curentă din Belarus, în care semnatarii își manifestă profunda îngrijorare referitor la situația politică din Belarus și violențele excesive ale forțelor de ordine asupra protestatarilor pașnici.

„Îndemnăm Guvernul belarus să oprească toate actele de violență și persecutare a protestatarilor, să respecte drepturile cetățenilor la întrunirile pașnice, libertatea de exprimare și libertatea presei și să elibereze toate persoanele reținute pe nedrept și toți prizonierii politici. ”, se menționează în Declarație. 

Totodată, Platforma Națională condamnă ferm mesajul de felicitare al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, adresat în numele poporului Moldovei la 10 august 2020, prin care acesta l-a felicitat pe Aleksandr Lukașenco cu ocazia victoriei în alegerile prezidențiale. 

„Președintele Republicii Moldova s-a grăbit să aducă felicitări ignorând îngrijorările majore privind respectarea standardelor în materie electorală și represiunile împotriva protestatarilor pașnici. Considerăm că acest mesaj nu reprezintă nici majoritatea poporului nostru, nici semnatarii acestei declarații. Poporul Republicii Moldova, în solidaritate cu belarusii, susțin cele mai înalte standarde și corectitudinea în procesului electoral și dreptul la protest pașnic.”, se mai menționează în Declarație. 

FOTO: Nadejda Roșcovanu 

Imprimare